Dykare undersöker vraket S/S Energi

Tre dykare från Grisslehamn har börjat ett riktigt detektivarbete för att reda ut vad som egentligen hände när fartyget S/S Energi sjönk den 21 september 1950. Fartyget var på väg från Luleå till Rotterdam när det gick till botten utanför Gävle efter en explosion, skriver Norrtelje Tidning. Nio av de 16 ombord omkom.
Först antogs det att fartyget kört på en mina, men femton år senare kom en före detta flickvän till någon på rederiet som ägde Energi och ville berätta vad som hänt. Polisutredningen visade att en man på rederiet köpt 20 kilo dynamit kort före händelsen, och han och två andra dömdes till fleråriga fängelsestraff. Men mycket är dock oklart i fallet anser dykaren Jörgen Andersson som nu tillsammans med två kamrater ska försöka lokalisera vraket och undersöka skrovet. - Det ger ju dubbel spänning att dyka när det finns en gammal kriminalgåta kring fartyget. Man dömde ju på indicier från en sårad flickvän, så tänk om de suttit oskyldigt dömda, säger han till Norrtelje Tidning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".