Fängelse för bombdrama i Tensta

Två män som i somras satte ett bombbälte på en annan man i Tensta i nordvästra Stockholm fick i dag sina domar. En 24-årig man döms till fyra års fängelse och en 28-åring till två och ett halvt års fängelse. En tredje åtalad person frikänns av Stockholm tingsrätt.

Stort pådrag
Den 25 juni på förmiddagen ringde en man från Tensta i nordvästra Stockholm till polisen och sa att han kidnappats och blivit försedd med ett bälte med sprängmedel, som kidnapparna sagt sig kunna fjärrutlösa. Det blev ett stort pådrag och området kring den parkeringsplats där mannen befann sig spärrades av.

Gick inte att fjärrutlösa
Senare visades det sig att verkligen var en skarp sprängladdning i bältet men det inte fanns någon detonator på laddningen, som alltså inte kunde fjärrutlösa. Tre män greps, misstänkta för bland annat olaga frihetsberövande och olaga tvång.

Två män döms till fängelse
På fredagen kom domarna från Stockholms tingsrätt. Två av männen döms till fängelse i fyra respektive två och ett halvt års fängelse. Utöver att dömas för olaga frihetsberövande och olaga tvång döms den yngre mannen även för flera andra brott, bland annat övergrepp i rättssak, urkundsförfalskning, rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott.

28-åringen döms även han för narkotikabrott och olovlig körning, utöver kidnappningen och bombhotet. En tredje åtalad person frikänns av Stockholm tingsrätt.

Den drabbade mannen tilldöms ett skadestånd på 84 000 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".