Omtvistade hyror i Solna fall för Hovrätten

I Solna pågår sedan sex år en kamp om hyrorna i ett hus på Råsundavägen. Efter att huset renoverades år 2000 ville ägaren höja hyrorna drastiskt - något som hyresgästerna har kämpat emot sedan dess. Under måndagen ska Hovrätten komma med ett beslut om hyrorna.

Pekka Ala-Prinkkilä, som bor i en tvåa i huset, kan tvingas att betala upp till hundra tusen i retroaktiv hyra, vilket skulle få stora konsekvenser:

– Det kan naturligtvis bli ekonomiska svårigheter, säger Pekka Ala-Prinkkilä, till Radio Stockholm.

Efter att huset renoverades ville ägaren höja hyran för Pekka Ala-Prinkkilä från 4 300 kronor i månaden till 6 200. Om hovrätten idag går på ägarens linje kan det innebära att hyresgäster blir skyldiga stora belopp - för alla de månader som gått sedan renoveringen. För hyresgästerna kan det bli stora problem:

I grunden handlar fallet om hur mycket man får höja hyran efter en renovering och vad en fastighetsägare får jämföra med när hyran sätts. Ska de renoverade lägenheterna jämföras med nybyggen i exempelvis Hammarby sjöstad, som ägaren hävdat? Eller ska de istället jämföras med andra hyreshus i Solna, där hyrorna är lägre?

Frågan har tagits upp flera gånger i olika rättsinstanser. Nu vill husets ägare att EG-domstolen ska väga in - i så fall får beslutet vänta minst ett par år till.

P O Brogren på hyresgästföreningen har drivit frågan för dom boende:

– Det är för alla de här principerna som gäller. Hur kan man sätta hyror mot andra, kan man krångla till en ombygnation och därför få en högre hyra, kan man låtsas att det är ett nybygge. Dessa principer är fel och måste slås tillbaka annars kommer oerhört många hyresgäster att drabbas, säger P O Brogren till Radio Stockholm.

Klockan elva på måndagen kommer hovrätten med sin dom om hyrorna i huset.