Påtända fotbollssupportrar ökat problem

Fotbollssupportrar som använder narkotika har blivit ett ökat problem i samband med fotbollsmatcher i Stockholm. Därför har polisen nu dragit igång en särskild insats där civilklädda poliser letar efter både narkotika och narkotikapåverkarde supportrar, eftersom narkotikan leder till ökat läktarvåld.

– Tar dom till exempel kokain så blir dom oerhört kaxiga och deras självförtroende gör att dom bli svåra att hantera. De blir mer våldsbenägna och är beredda att begå sådana handligar som de inte skulle göra om de var opåverkade, säger Palle Nilsson, biträdande närpolischef vid Globen.

Främst unga män
Sedan i våras har civilklädda poliser i samband med fotbollsmatcher patrullerat före, under och efter en match för att upptäcka narkotika och på så sätt stävja våldet. Enligt polisen handlar det främst om unga män som använder hasch, amfetamin, kokain och esctasy.

Spaningar har gett resultat
Enligt polisen har arbetet med civilklädda narkotikapoliser i samband med matcher på arenorna i länet gett resultat. Bara under de två senaste matcherna på Råsunda rapporterades minst 20 personer för narkotikabrott. Arbetet mot narkotika inne på arenorna kommer att fortsätta.

– Det vi måste garantera är att matcherna ska inte vara någon fri arena för narkotikaanvändare. Vi kommer jobba på individbasis och har redan börjat i år att plocka bort dom som säljer eller använder narkotika i samband med matcher, säger Palle Nilsson, biträdande närpolischef vid Globen.