Lesbisk klubb anmäld för diskriminering

En tjejklubb för lesbiska i Stockholm har anmälts för diskriminering av en man som nekats att komma in på klubben. Mannen menar att det var olagligt att utestänga honom från festen, som inte var en privat tillställning, på grund av att han var man.

Klubbägaren Marie ”Mirre” Ejebratt har svårt att förstå anmälan.

– Det finns ingen anledning att göra en anmälan, eftersom det är så få tjejfester per år. De borde man få kunna ha ifred, säger hon.

Enligt lagen får man inte diskriminera, är inte detta diskriminering?

– Visst kan man tycka det, men när det gäller homosexuella kretsar med lesbiska, så vänder sig lesbiska till lesbiska och bögar till bögar, så det ska ju egentligen inte kännas som diskriminering. Mixade klubbar finns och när det är en renodlad tjejkväll är tjejerna där för att träffa tjejer inte killar, säger Marie ”Mirre” Ejebratt.

Det var i början av augusti, under Pridefestivalen, som Marie ”Mirre” Ejebratts klubb anordnade en tjejkväll för lesbiska på en restaurang på Riddarholmen.

Hänvisades till en annan klubb
Under kvällen var det, enligt Mirre, flera män som nekades entré, men som inte tog illa upp. Istället hänvisades männen till en annan gayklubb, som bara ligger några hundra meter bort, och som dessutom hade fri entré.

En man, som nekades att komma in, nöjde sig inte med det, utan gjorde en anmälan till Jämställdhetsombudsmannen, Jämo. Mannen menar att det var diskriminering att inte släppa inom honom på klubben.

Tjejkvällarna ligger på is
Jämo tar troligen upp fallet för bedömning nu på fredag, och fram till dess ligger tjejkvällarna på is.

Klubbägaren Marie ”Mirre Ejebratt menar att lesbiska klubbar där män inte släpps in fyller en stor funktion.

– Det finns många nyutkomna, många känner sig trygga i en miljö av bara tjejer och framför allt slipper man alla heterosexuella som raggar på tjejer, för det är ett jätteproblem, säger hon.