Kontantstopp på bussarna hävt

På tisdagseftermiddagen hävdes skyddstoppet för kontanthantering på bussar i länet. Därmed måste chaufförerna börja sälja biljetter igen. Det är fackförbundet kommunal som för andra gången på två veckor stoppade all hantering av kontanter på SL:s bussar. Bakgrunden är den allt större risken för rån mot förarna som fått större kontantkassor sedan biljettsystemet förändrades.

– Vi kan inte ha kontanter på bussarna längre, vi är för utsatta för det eftersom vi sitter helt oskyddade, säger Larsa Sandström, ordförande i Kommunals trafiksektion.

Nytt skyddsstopp
På måndagkvällen stoppades all hantering av kontanter på SL:s bussar. Så sent som den 19 september så hände samma sak. För omkring två veckor sedan rånades två bussförare i Ropsten och facket stoppade all kontanthantering på Stockholmsbussarna under en hel dag. I helgen rånades ytterligare en bussförare på Henriksdalsberget i Nacka.

Ökad risk för rån
En förändring av biljettsystemet tidigare i år har lett till att förarna tvingas ta hand om betydligt större mängder kontanter , med ökad risk för rån som följd. På grund av risken för rån vill bussförarna slippa all kontanthantering och istället ha ett nytt system där biljetter köps i förväg eller via automater.

Förändring dröjer
Först i november kan ett beslut tas om ett nytt system för kontanthanteringen på SL:s bussar.

– Tyvärr verkar det inte som att det finns någon snabb lösning på problemet. Juridiskt kan vi inte driva igenom några förändringar förrän i november, säger folkpartisten Maria Wallhager som väntas bli nytt trafiklandstingsråd i Stockholm.

Skyddsstoppet hävdes
På tisdagseftermiddagen hävde arbetsmiljöverket skyddsstoppet. Samtidigt ställer Arbetsmiljöverket i Stockholm krav på ytterligare åtgärder för att höja säkerheten inom busstrafiken. Men exakt vad det handlar om för åtgärder är inte klart.