Hårdare tag mot klotter i Stockholm

Det blir hårdare tag mot klotter i Stockholms stad från och med årsskiftet, det har den borgerliga alliansen i stadshuset kommit överens om. Inom 24 timmar ska klotter som anmäls till staden ha tvättats bort från kommunens fastigheter.

– Vi tror att det är väldigt viktigt detta med det förebyggande arbetet och att det ändå finns ganska mycket bevis på att en slummig miljö, eller en nedskräpad och klottrad också föder annan nedskräpning och kriminalitet, säger moderaten Kristina Axén Olin, blivande finanslandstingsråd.

Redan i våras infördes ett särskilt telefonnummer dit stockholmare kan ringa för att berätta var de sett klotter i Stockholms stad.

Den rödgröna majoriteten införde som mål att klottret skulle vara borta efter 48 timmar. Men det tycker inte, blivande finanslandstingsrådet Kristina Axén Olin är tillräckligt snabbt. De borgerliga sätter målet till inom 24 timmar för kommunens byggnader. De vill dessutom att när det gäller förskolor och skolor ska klottret helst vara borta inom 12 timmar, men det kan bli svårt att garantera enligt Kristina Axén Olin.

Den tillträdande borgerliga majoriteten hoppas också kunna införa någon sorts belöning till stockholmare som larmar om klotter och på så vis bidrar till en ren och snygg stad.