Tre av 100 som fått vårdnadsbidrag är män

Den övervägande majoriteten av de som beviljats vårdnadsbidrag för att vara hemma med sina barn i Nacka, Sollentuna och Tyresö är kvinnor. Av cirka 100 beviljade bidrag har bara tre gått till män.

Marie Puikkonen är 34 år och sjuksköterska från Nacka. Hon har varit hemma sedan januari, när vårdnadsbidraget infördes i Nacka, med barnen David och Matilda.

- Det är så kort tid när barnen är små och man vill ju ha lite minnen kvar när man är äldre själv, hur det var när de var små, säger hon.

Marie Puikkonen får ut 5 000 kronor i månaden för att hon är hemma med sina två barn. Därför jobbar hon extra på ett vårdhem, men familjens ekonomi är ändå beroende av att hennes man har en bra lön som ingenjör.

- Utan honom skulle det ju aldrig funka, så är det. Nu slipper han lämna barnen på dagis och skola och hämta, då får han göra lite karriär eller hur man ska säga, jobba i lugn och ro och slipper stressa hem.

Av de runt 100 som idag får vårdnadsbidrag i de tre kommuner som infört systemet är bara 3 män. Efter valet står det klart att också Stockholms stad kommer att införa någon form av vårdnadsbidrag. Ewa Samuelsson är kristdemokraternas gruppledare i stadshuset och hon ser inte att vårdnadsbidraget skulle bli en kvinnofälla.

- Vem skulle jag vara som politiker att säga till en annan kvinna att du väljer fel, när du själv säger att du gör det för dina barns bästa?

Men du säger själv att det är kvinnor som väljer det här, är det så?

- Nej, det är både och. Det är det absolut. Men jag tror att det kommer att vara fler kvinnor än män.

Men du ser inga problem med det?

- Nej, jag litar på dessa familjer, att de kan välja det som är bäst för just dem, säger Ewa Samuelsson.

Birgitta Westman är folkpartistisk ledamot i kommunfullmäktige i Nacka och hon är kritisk till kommunens vårdnadsbidrag.

- Ja, det är lite tråkigt med tanke på att man ser alliansen starkt hävdar arbetslinjen i Sverige, eftersom vi behöver få människor i arbete, säger hon till Radio Stockholm.