Kd överklagar valresultatet i Stockholm

Kristdemokraterna har överklagat valresultatet i Stockholms stad. Partiet vill att 72 000 valsedlar i en av valkretsarna i Stockholm ska räknas om. I den aktuella valkretsen skiljer bara två röster mellan moderaterna och kristdemokraterna och enligt kristdemokraterna gör det att moderaterna vinner ett mandat som annars skulle ha gått till dem.

– Det som är viktigt att komma ihåg för väljare är att se att att varje röst räknas och varje röst är viktig. Det visade sig också att i den fjärde valkretsen, upptäckte man när man gjorde omräkningen att 49 röster inte fanns med i den första räkningen. Det rättades till sedan. Då kände vi, två rösters marginal, då vill vi faktiskt att man ska räkna en gång till, säger Ewa Samuelsson, gruppledare för kristdemokraterna i Stockholms stad.

I årets val gick kristdemokraterna i Stockholms stad från fem till tre mandat i kommunfullmäktige.

På valnatten såg det ut som partiet skulle få fyra mandat, men omräkningen av rösterna gav tre.

Därför vill nu kristdemokraterna att valsedlarna i valkrets 4 – Farsta, Skarpnäck och Vantör – räknas om.

Länsstyrelsen ska nu yttra sig i frågan innan den går vidare till riksdagens valprövningsnämnd som tar ett slutgiltigt beslut.

För kristdemokraterna skulle ytterligare ett mandat i fullmäktige kunna ha stor betydelse. Partiets storlek i fullmäktige avgör hur mycket kommunalt partistöd det får, men det handlar också om arbetsbelastning, säger Ewa Samuelsson.

– För oss som ett mindre parti innebär det naturligtvis mer att få ett mandat till. Arbetsbördan blir inte lika tung, vi kan fördela uppdrag i nämnder och styrelser på ett annat sätt, fastän vi fortfarande är ett litet parti i fullmäktige.