Taxiåkare anhållen för skattefusk

En 28-årig taxiåkare hemmahörande i Stockholm har anhållits misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Detta efter det största tillslaget på flera år i Stockholm mot en taxichaufför.

– Ekobrottsmyndigheten tillsammans med trafikpolisen gick ut och gjorde tillslag på fyra stycken olika adresser. När de är genomförda tar vi med oss det som finns vad avser räkenskaper och ställer fram det på bordet till skatterevisorerna, som får sätta igång och arbeta på en gång, säger kriminalinspektör Göran Orbe vid Ekobrottsmyndigheten.

Spaning mot mannen i ett halvår
Efter att polisen bedrivit spaning mot 28-åringen taxiåkeri under ett halvårs tid beslutade alltså polisen att på tisdagen slå till mot fyra olika adresser i Stockholm. 28-åringen greps och sitter nu anhållen.

Vid aktionen beslagtogs 31 av åkarens 33 taxibilar och samtidigt kunde kronofogdens säkra 1,7 miljoner kronor av mannens tillgångar. 28-åringen greps och sitter nu anhållen.

Mannens förare inte misstänkta i nuläget
I nuläget är inga av mannens uppemot 80 chaufförer misstänkta för något brott, enligt kriminalinspektör Göran Orbe, även om flera av dem inte vill berätta vad de tjänar.

– Vi vet ju att det finns folk i den här klungan då, som så att säga inte vill redovisa lön öppet, säger kriminalinspektör Göran Orbe.

Enligt Orbe kan det leda till problem för förarna om de inte talar om hur mycket de har tjänat. Det kan bli tal om upptaxering.

Misstänks ha undanhållit flera miljoner
Den nu anhållne 28-åringen misstänks ha undan hållit staten åtskilliga miljoner, exakt hur mycket är ännu inte utrett.

Men fusket inom taxibranschen beräknas årligen uppgå till flera miljarder kronor, och Ekobrottsmyndighetens Göran Orbe uppskattar att uppemot 75 till 80 procent av alla som jobbar inom taxinäringen fuskar.

– Det är väl den uppfattning man får när man tittar på hur branschen fungerar och hur man sköter sig, säger kriminalinspektör Göran Orbe vid Ekobrottsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".