SL installerar kameror i alla bussar

Samtidigt som Arbetsmiljöverket överväger att förbjuda kontanthanteringen på alla SL-bussar i länet, så planerar SL att installera kameror i samtliga bussar för att öka tryggheten. I och med denna satsning hoppas SL kunna fortsätta med kontanthanteringen på bussarna, i vart fall i vissa områden.

– Möjligen framförallt i länets ytterkanter, där det är långt till närmaste kiosk där man kan förköpa. Där tror vi att det är viktigt att människor ska kunna köpa en biljett vid en tillfällig resa. I innerstan är det så tätt med försäljningsställen, att där blir det nog kontantlöst under alla förhållanden, säger SL:s vd Lennart Jangälv.

2000 bussar ska få kameror
Redan i våras stod det klart att SL planerar att installera kameror i alla 2 000 bussar som SL har i trafik runt om i länet. Det till en kostnad av 125 miljoner kronor.

Redan idag finns det kameraövervakning i bland annat tunnelbanan och enligt SL är detta ett av många sätt att öka tryggheten.

Får bara övervaka på kvällarna
Länsstyrelsen har godkänt kamerorna på bussarna, men bara från klockan 20.00 på kvällarna. Ett beslut som SL överklagat eftersom de anser att det är viktigt att få kameraövervaka busspassagerna även på dagtid.

– Även mitt på dagen kan det hända dumheter, ett rån eller liknande och det vill vi i så fall att det finns inspelat, säger Lennart Jangälv, vd på SL.

Kameror i alla bussar nästa år
I augusti installerades kameror på prov i fem SL-bussar, som trafikerar innerstan. Men tanken är att alla runt 2 000 bussar under nästa år ska få kameror installerade.

Det handlar om sex kameror i dragspelsbussarna och fem i alla andra bussar.

Arbetsmiljöverket överväger kontantsstopp
Men oavsett kameror funderar Arbetsmiljöverket att totalförbjuda kontanthanteringen på alla SL-bussar efter att flera busschaufförer den senaste tiden blivit rånade och misshandlade.

Det gör att SL just nu funderar på olika alternativ hur de ska agera, beroende på vad Arbetsmiljöverket beslutar på onsdag, den 18:e oktober.

– Vi har ett par alternativa planer, jag vill inte gå in i detalj på dem innan vi har informerat styrelsen på måndag i ett extra styrelsemöte, säger Lennart Jangälv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".