Södertälje kan få religiös friskola

Medan Botkyrka kommun fortsätter motståndet mot religiösa friskolor, så ser det nu ut som om Södertälje kommer att få sin första. Skolan väntar sig främst ansökningar från familjer inom den assyrisk-syrianska gruppen.

Botkyrka vill stoppa friskolor
Botkyrka har gått ända upp till regeringsrätten för att försöka stoppa två planerade friskolor, en kristen och en muslimsk. Skolorna är ett stort hinder för integrationen, hävdar kommunen bland annat.

Motvilligt ja i Södertälje
Nu har utbildningsnämnden i Södertälje accepterat en assyrisk-syriansk friskola, om än mycket motvilligt. Skolan placeras i den kristna församlingens lokaler i invandrartäta stadsdelen Geneta, och får fullt utbyggd 210 elever.

Timplanen måste justeras
Förutsättningen för att skolan ska komma igång, anser Södertäljepolitikerna - är bland annat att timplanen för svenska och estetiska ämnen justeras. Kommunens tjänstemän uppmanas också att noga följa skolan, så att arbetet stämmer med läroplanens värdegrund.

Politiker ser risker
I ett särskilt yttrande skriver socialdemokraterna och miljöpartiet att skolan bör vara en mötesplats för alla barn, oavsett färäldrarnas religiösa eller kulturella tillhörighet.

Poltikerna ser också en stor risk om man redan i skolan börjar dela upp barnen efter vilken religion man tillhör. Det skulle vara mycket olyckligt för integrationsarbetet, menar politikerna.

Vänsterpartiet säger helt och hållet nej till den planerade kristna friskolan i Södertälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".