Autistisk pojke tvingas bo med kriminella

En 17-årig autistisk pojke från Nykvarn tvingas bo på ett hem för kriminella ungdomar, eftersom kommunen inte lyckats ordna något annat boende. Pojkens mamma har nu anmält kommunen till länsstyrelsen.

Modern har tre barn, varav 17-åringen är den äldste. Han har de senaste åren skickats runt bland olika vårdhem och psykiatriska kliniker. Nyligen vistades han på ett sjukhus i Stockholm men blev utskriven eftersom han inte ansågs tillräckligt sjuk.

Till sist ordnade kommunen ett boende i Småland, som visade sig vara ett så kallat paragraf 12-hem för unga kriminella.

Mamman vill nu att länsstyrelsen utreder vad som blivit fel i kommunens handläggning av sonen, och även att man tittar på landstingets del i vården.

Det enda fel sonen gjort är att han är född med sjukdomen autism, skriver mamman bland annat. Hon efterlyser också ett bättre samarbete mellan vårdgivarna, och avslutar sitt brev med att Nykvarns kommun måste börja behandla sonen som en person med funktionshinder, inte som en brottsling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".