Krafttag mot överlastade lastbilar

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att ta tag i problemet med överlastade lastbilar. I ett första steg ska Länstyrelsen försöka få kommunerna i länet att upphandla transporter på ett sånt sätt att det inte lönar sig att överlasta. Det kan också bli aktuellt med stora bötesbelopp för de företag som ändå bryter mot reglerna.

– Problemet är att för många tunga fordon, lastbilar kör med överlast, säger Rolf Björklund på länsstyrelsen i Stockholms län.

Vad innebär det då?

– Det innebär att de lastar för mycket mot vad de får göra. Det får i sin tur till följd att det blir arbetsmiljöproblem för chaufförerna, det blir miljöproblem med partikelutsläpp, det blir trafikosäket, allstå bilarna slits betydligt hårdare och vägslitaget ökar.

Och det tar längre tid att få stopp på bilen?

– Ja, det betyder att bromsarna kan plötsligt ta slut och då kan man ju hamna i en knivig situation.

Varför gör arbetsgivarna så, varför utsätter man sin personal?

– Jag tror att det är inte riktigt så. Det är nämligen så att de som köper upp transporter är inte särskilt medvetna om hur det här fungerar. Då är det ju så att den som köper transporter tar det för den billigaste penningen, priserna dumpas och då tvingas naturligtvis också företagen att, ja man tar lite överlast helt enkelt, menar Rolf Björklund på länsstyrelsen i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".