Stark framväxt av småpartier

De senaste valen har antalet lokala småpartierna ökat markant. Idag finns lokala småpartier representerade i 15 av kommunerna i Stockholms län, och förutom riksdagspartierna ställer drygt 40 mindre partier upp i höstens val.
Förutom de etablerade riksdagspartierna sitter idag representanter för mindre lokalpartier i 15 av länets 26 kommunala församlingar. Efter valet 1994 var det bara 12. Och i höstens val finns det förutom de etablerade riksdagspartierna ett 40-tal andra att rösta på. Flera av de nystartade partier riktar in sig på vård, skola eller omsorg, samma frågor de etablerade rikspartierna de senaste åren fört fram som de viktigaste. I Huddinge och Stockholm går det för första gången att rösta på Förskolepartiet- Barnens röst. I landstingsvalet ställer Välfärdspartiet upp. En förklaring till småpartiernas starka framväxt kan ha att göra med de neskärningar som gjorts inom vården, skolan och omsorgen de senaste åren, säger Henry Bäck, professor i offentlig administration vid Göteborgs universitet. - Folk uppfattar det idag som att riksdagspartierna säger en sak och gör en annan, och säger Henry Bäck till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".