Stockholmspolitiker vill ha fler lågprisbutiker

Priset på mat är i Stockholms län fem procent högre än i övriga landet, enligt livsmedelsverket. Nu engagerar sig flera stockholmspolitiker i frågan, såväl moderaternas Mikael Söderlund som socialdemokraternas Annika Billström.
Moderaten och stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund presenterade i går sin idé för hur matpriserna kan sänkas. Och tidigare i dag träffade det socialdemokratiska oppostionsborgarrådet Annika Billström representanter för livsmedelsbranschen för att diskutera frågan. I dagens upplaga av Dagens Nyheter finns Mikael Söderlunds lista på åtta platser som stadsbyggnadsnämnden anser vara lämpliga för etablering av lågprisbutiker. Söderlund menar att Stockholm befinner sig i en kraftig expansion och att konkurrensen i och med nyetableringar nära bostadsbebyggelse skulle kunna ge lägre priser. Detta förslag är mycket likt det som Annika Billström presenterade i dag. Hon vill dessutom se att fler livsmedelsbutiker öppnar i innerstan. Men det är ont om större lokaler i innerstan och med en mer centralt placerad butik följer också en högre hyra. Billström tror dock att handlarna är villiga att ställa upp på en sådan satsning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".