Högt tryck på Migrationsverket i Solna

Trycket på Migrationsverket har ökat kraftigt. Dubbelt så många har sökt asyl i Sverige de senaste månaderna jämfört med förra året. Vid Migrationsverket i Solna har förstärkning nu kallats in från Malmö för att klara arbetet.

– Det beror säkert på många faktorer, den viktigaste är naturligtvis det allmänna läget i världen och att personer söker skydd och befinner sig i situationer i regioner där det finns problem, säger Johan Rahm, informatör på Migrastionsverket i Solna.

– Den största ökningen av antalet asylsökande kommer från Irak och det beror till stor utsträckning på läget i Irak, men kanske också på grund av att vi på Migrationsverket har beviljat väldigt många uppehållstillstånd för personer från Irak, den senaste tiden, fortsätter Rahm.

Svårt att vara helt förberedd
Migrationsverket kan förbereda sig på en flyktingvåg genom analyser och prognoser. Man tittar på hur det politiska läget och säkerhetsläget ser ut i olika länder. man tittar också på hur många flyktingar som tas emot i andra länder. Men det är svårt att vara förberedd, säger Johan Rahm.

Det finns ingenting som tyder på att flyktingströmmen till Sverige kommer att minska under den närmaste tiden. Men till hjälp har migrationsverket i Solna nu fått fyra nya tjänster för att lösa den akuta krisen.

– Mina kollegor som sitter i receptionen precis bredvid oss har en väldigt pressad arbetssituation just nu, de har nästan fördubblat sin arbetsbörda den sista tiden. Även om vi är flexibla på Migrationsverket och ser till att personal flyttar så att annan personal kan komma och hjälpa till i receptionen, så blir det naturligtvis en väldigt stor arbetsbörda ändå, säger Johan Rahm, informatör på Migrastionsverket i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".