Politikerna äger sina bostäder

Kommunpolitikerna i Stockholms län äger sina bostäder i betydligt högre utsträckning än vad väljarna gör. Det visar den stora politikergranskning som Statistiska Centralbyrån, SCB, gjort på uppdrag av Sveriges Radio.
Tre fjärdedelar av kandidaterna till kommunfullmäktige i länet bor i bostadsrätt eller småhus. Motsvarande siffra för befolkningen i länet är bara drygt hälften. Undersökningen visar på stora skillnader jämfört med befolkningen som helhet. Det är betydligt vanligare att politikerna i Stockholms län äger sina bostäder än att väljarna gör det. Det enda undantaget är vänsterpartiet, där 45 procent av kandidaterna bor i hyreshus - det är nästan samma siffra som länsgenomsnittet på 43 procent. För socialdemokraterna däremot är situationen helt annorlunda bland de socialdemokratiska kandidaterna i länet äger nästan 70 procent sina bostäder jämfört med drygt 50 procent av hela befolkningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".