Camilla Berggren

Söndagen 14.10.

I dagarna utkommer Camilla Berggrens bok Hemifrån hem - Berättelser om ett utvidgat hemland. Här möter vi 14 finlandssvenska utvandrare i Sverige, som för Camilla berättar om hur livet blev i det nya hemlandet. Mellan Anita Claesson, som kom på 1940-talet från ett krigsdrabbat land, till Alexander Öhman som kom för några månader sedan, ryms Lars Sund, Mark Levengood och många andra.

Dagens program håller sig kring temat invandring och utvandring. Fil.dr. Christer Kuvaja berättar om dagens teorier kring frågan om hur svenskarna en gång kom till Finland - och då är vi någonstans på 1100-talet! Han kommenterar också begreppet ”finlandssvensk” - som uppstod först på 1910-talet.

Mellan varven spelas lyssnarnas önskemusik samt några låtar från den kritikerrosade Anna Järvinens nya CD ”Jag fick feeling”.

Under den andra timmen hör vi Svenska folkpartiets förre ordförande Jan-Erik Enestam berätta om vad han nu sysslar med, samt lyssnar till en debatt kring frågan om Public Service och situationen för Yle i Finland.

Programledare: Stina Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".