Alvar Aaltos centrumplan för Avesta bortlades år 1946. Nu övervägs idéerna igen.

På finlandssvenska söndagen 28 oktober repris måndagen 29 oktober

Alvar Aalto i Avesta

Alvar Aalto och hans hustru Aino Aalto hade långt gående planer på att flytta till södra Dalarna, vilket dock aldrig skedde. Men arkitektparet hade redan efter kriget etablerat en möbelfabrik i Hedemora och till stadens 500-års jubileum uppfördes en paviljong ritad av Alvar Aalto.
Den stod kvar bara ett år. Nu vill man återskapa paviljongen och samtidigt förverkliga delar av den stadsplan som Alvar Aalto gjorde för Avesta. Kommunfullmäktige har i veckan gett grönt ljus för planerna.

Jan-Krister Boman, bördig från Lovisa, är den som genom många år drivit planerna på att göra södra Dalarna till ett centrum för Alvar Aalto i Sverige. Vi får höra honom berätta närmare om vad som är på gång.

Nordic Delight heter ett annat projekt, där Lena Hellström och Sune Högberg vill knyta samman Bergslagen med Fiskars i Nyland bl.a genom en gemensam utställning kring träslöjd, matvanor och annan gammal tradition. I Finnmarken talades finska långt in på 1800-talet och den svenske poeten Dan Andersson har finskt blod i sina ådror. Den unga vissångerskan Sofia Karlsson har blivit hyllad för sina tolkningar av Dan Anderssons visor.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".