1 av 2
2 av 2
Mikael Reuter

På finlandssvenska den 19 april i studion Pamela Taivassalo

Muminvärlden är erotisk, mänsklig och tillåtande

Vi gör en djupdykning i muminvärlden tillsammans med Birgitta Ulfsson. Alla vet ju att hon kallas för Muminmamman därför att hon gestaltade med sin skådespelartalang denna sagoliga Tove Jansson figur. Hon berättar bland annat om sitt förhållande till Tove Jansson och varför Mumin kallas för troll.

Svenskan i Finland och finskan i Sverige efter 1809

Sverige hade tur 1809 att få den franska marskalken Bernadotte som kronprins. Så säger pensionerad Sveriges ambassadör och professor emeritus Krister Wahlbäck. Bernadotte lyckades förena det sargade landet Sverige och stabilisera landets relationer med grannländer.

Finlandssvenska språkvårdaren Mikael Reuter talar varmt om de många svenska dialekter i Finland men poängterar betydelsen av ett gemensamt standardspråk. Finlandssvenska stödjer sig till rikssvenskan för att kunna trygga språkets existens. Så bibehåller finlandssvenskan också intresset för Finlands finskspråkiga att lära sig svenska.

Mellan raderna kan man tyda att så borde också tornedalsfinskan göra och stödja sig till riksfinskan.

Rikssprängningen 1809 har sannerligen fortfarande en stor betydelse för svenska språket i Finland och finskan i Sverige.

Båda två var talare på ett språkseminarium vid Finlandsinstitutet i Stockholm.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".