Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad är ett förvaltningsområde?

I januari 2010 utvidgades det finskspråkiga förvaltningsområdet, där man bland annat kan använda finska i kontakter med myndigheter, till 18 kommuner i Mälardalen från tidigare endast fem kommuner i norra Sverige. Efter det har ytterligare kommuner anslutit sig.

Inom förvaltningsområdet får enskilda rätt att använda finska i kontakter med myndigheter och rätt till förskola och äldreomsorg på sitt modersmål. Det finns även förvaltningsområden för samiska och meänkieli (tornedalsfinska).

Regeringen har även öppnat för fler kommuner att frivilligt ansluta sig till förvaltningsområdena. Då fattar kommunen beslut om att ansöka till förvaltningsområdet. Kommuner som ingår i förvaltningsområdet beviljas särskilt statsbidrag för de merkostnader som kommunen får för att ge service på minoritetsspårken och anställa personal som talar språken. Men det är inte bara först till kvarn som gäller, regeringen ser också hur väl ansökan är förankrad bland minoriteterna i kommunen. De första frivilliga kommunerna bör kunna ansluta sig till förvaltningsområdet redan under våren 2010.

Var finns förvaltningsområdena?

Dessa kommuner ingår i det finskspråkiga förvaltningsområdet (1.1.2011):
Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Gällivare, Hallstahammar, Haninge, Haparanda, Huddinge, Håbo, Kiruna, Köping, Pajala, Sigtuna, Solna, Stockholm, Surahammar, Södertälje, Tierp, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Västerås, Älvkarleby, Österåker, Östhammar och Övertorneå. Den första februari 2011 upptogs Göteborg, Hofors, Kalix, Skinnskatteberg, Sundbyberg och Umeå i det finskspråkiga förvaltningsområdet.

Dessa kommuner ingår i det samiska förvaltningsområdet (1.1.2011):
Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersund.

Dessa kommuner ingår i förvaltningsområdet för meänkieli (1.1.2010):
Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå.

--

Sveriges nationella minoriteter

Sverige har fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, som även är ett urfolk, sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib (alla varieteter), samiska (alla varieteter), finska och meänkieli. En ny lag (SFS 2009:724) som reglerar minoriteterna rättigheter trädde i kraft i januari 2010. Minoritetsfrågorna hör till integrations- och jämställhetsdepartementet och ansvarig minister är Nyamko Sabuni.

Mer information om Sveriges nationella minoriteter:
Regeringens hemsida: regeringen.se/sb/d/11787
Regeringens minoritetsportal: minoritet.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".