Söndagen den 24 oktober

Revitalisera mera!

Mamma skulle inte tala finska med mig
8:33 min

Analysera mera har vi hört talas om, men revitalisering? Det handlar om att återuppliva språk, och särskilt nationella minoritetsspråk, för vi har varit på den första konferensen för att revitalisera eller återuppliva just de nationella minoritetsspråken i Sverige. Andreas Jonasson är kanske mest känd i sverigefinska kretsar för att skapat en, fortfarande inofficiell, sverigefinsk flagga med ett blågult kors på vitt botten. Han var också en av deltagarna i den stora revitalisationskonferensen i Uppsala, där han berättade hur det kommer sig att inte fick lära sig finska som barn. Numera har han lärt sig prata finska, men i intervjusituationer blir det fortfarande svenska, som när vår reporter Pirjo Hamilton träffade honom i Uppsala.

Och musik blir det som vanligt i programmet. Programledare är Niki Bergman.

SD-politiker med invandrarbakgrund

Vi gör en djupdykning i lokalpolitiken i Eskilstuna efter valet. Flera nya representanter i lokalpolitiken har rötter i Finland och representerar Sverigedemokraterna. Hur går deras bakgrund ihop med den invandrarfientliga partipolitiken? Merja Laitinen har träffat Simon Myllyniemi och Adam Marttinen.

Passion för Tornedalen

Vi går också på fotutställning om Tornedalen. Marianne Berglund har arbetat som journalist i 30 år, bland annat på Haparandabladet eller Haaparannanlehti, men har också en passion för sin hembygd i bilder.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".