Virpi Hellmark tänker ändra på hur hedersvåld hanteras idag Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Hedersvåld är inte kultur

"Vi ställer oss emot förtrycket, inte kulturen"
13 min

"Hon har tagit tillbaka sin frihet, och det är därför hon är död idag"

Så säger Virpi Hellmark om den mördade nittonåringen i Landskrona. Virpi jobbar som informationsansvarig på stiftelsen OLA och är styrelseledamot i organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Organisationen vill att Haverikommisionen ska utreda mordet, men Virpi är samtidigt förbannad på hur hedersmord buntas ihop med annat våld i nära relationer, trots att hedersvåld skiljer sig markant.

När det kommer till våld i nära relationer rör det sig ofta om en person som utövar våld. I hederskontext är det hela ens familj som är våldsutövare, vilket gör situationen mer komplex. När man ska bryta sig loss måste man ofta skaffa dold identitet och säga upp kontakten med hela sin släkt.

Virpi anser att det svenska samhällets feghet angående frågan hedersvåld beror på att man är rädd för att kallas rasist i diskussioner. Samtidigt drabbar det en kultur som man själv inte förstår, och man blandar ofta in mänskligt beteende i ordet "kultur".

- Kultur är tavlor, dans, musik, mat och arkitektur. Kultur är inte våld eller mänskligt beteende.

"Vi ställer oss emot förtrycket, inte kulturen"

Hedersvåld har ingenting med etnicitet, religion eller kultur att göra. Dessa faktorer spelar inte heller någon roll när det kommer till vem som drabbas av hedersvåld.

- Om min tex. svenska dotter är ihop med en utländsk kille, så kan hon vara det hot som står emellan honom och det arrangerade äktenskapet som han står inför. Heder går ut på äktenskap i ganska stor omfattning. Det är ett kollektivistiskt samhälle där äktenskap ses som det ultimata, i behållandet av hedern.

Inte heller kön har någon betydelse i frågan om hedersvåld.

Stiftelsen OLA i samarbete med Mansjouren i Stockholms län driver Killjouren, och i början av samarbetet var hälften av de killar på Virpis lista över stödsökande utsatta för hedersrelaterat förtryck eller våld. Eller också var de tvångsgifta i Sverige. På flera sätt utsätts alltså även män för hedersvåld.

- Homosexualitet ses som ett av de största övergreppen mot hedern, det finns länder där homosexualitet straffas med döden utan några som helst alternativ.

Ett generationsskifte är på gång

Mörkertalet minskar och det tusenåriga hedersvåldet blir mer synligt, och människor med bakgrund i hederskultur ställer sig upp mot det.

Men när ungdomar försöker frigöra sig från hederskulturen så blir det även mer våld.

- Det blir inte lika mycket våld ifall ungdomarna finner sig i hederkontexten.

Hjälp finns att få

Om man misstänker att någon i ens närhet lever under förtryck i ett hederskontext, så finns det flera saker man kan göra.

Det går att göra en orosanmälan till Socialstyrelsen, om personen är under arton år. Rör det sig om våld, så kan man vända sig direkt till polisen även om personen är äldre.

Virpi Hellmark påpekar att myndigheter har bra koll på hur de ska hjälpa, men att frivilligorganisationerna ofta har bredare kontaktnät, och de kan även hjälpa till när man ska ta kontakt med diverse myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".