Starka reaktioner på AFA-hot

Antifascistisk Aktion, AFA, hotar att stoppa kommunfullmäktiges första möte i Göteborg på torsdag. Bakgrunden är missnöje med att Sverigedemokraterna för första gången tar plats i stadens demokratiska valda församling.

Nu överväger Ung Vänster, som fått lagligt tillstånd att demonstrera, att ställa in sin manifestation av säkerhetsskäl.

- Vår tanke har varit att vi ska ha en bred uppslutning bakom manifestationen för att det finns en bred avsky mot såna partier som Sverigedemokraterna. Men ser vi inte att vi kan få det, till exempel genom att andra element försöker störa då kanske det inte är någon idé just den dagen att ha den här manifestationen. För det finns ju en risk för att det blir en märklig men också farlig situation, säger Taher Pelaseyed som är Ung Vänsters distriktsordförande.

De politiska ungdomsförbunden i Göteborg tar alla avstånd från AFA:s hot om att stoppa fullmäktigemötet på torsdag kväll.

MUF, LUF och SSU fördömer alla AFA:s metoder för att visa sitt missnöje med kommunalvalets konsekvenser i Göteborg.

- Jag blir både ledsen och besviken om det urartar, säger Terese Börjesson i moderata ungdomsförbundet som också hon gör sin första mandatperiod, som ersättare i kommunfullmäktige.

Både liberalernas och socialdemokraternas ungdomsförbund anser att man istället bör ta sig en självkritisk funderare på vilken politik som fått folk att rösta fram det främlingsfientliga partiet. SSU anser snarare att den diskussionen ska föras i skolor och i områden där Sverigedemokraterna haft framgångar och inte på Gustav Adolfs torg i första hand.

Vad gäller hanteringen av AFA:s planerade sabotage arbetar nu polisens kommenderingschef Maria Oswaldsson för att det politiska sammanträdet kan hållas utan incidenter.

- Vi planerar för alla tänkbara varianter. Vi kommer att vara tillräckligt många för att mötet ska kunna genomföras på ett bra sätt, säger Maria Oswaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".