SU återupptar kritiserad behandling

I september stoppade Sahlgrenska sjukhuset behandlingen med så kallade läkemedelsstentar som används vid kranskärlsoperationer.

Nu hävs stoppet och kanske redan nästa vecka börjar SU behandla igen med de tidigare kritiserade stentarna.

Larmrapporterna har varit överdrivna anser SU.

Tidigare i höstas kom larmrapporter om att just sådana stentar ökar risken för cancer och blodproppar. Men larmrapporterna var överdrivna.

- Larmet i pressen har delvis fått för stora proportioner. De data vi har så här långt talar för att om det finns risker så är det en ganska liten riksförhöjning jämfört med vanliga stentar, säger Lars Grip, verksamhetschef på kardiologen vid SU, till Västekot.

Sahlgrenska sjukhuset har behandlat cirka 200 personerna med de kritiserade stentarna men informationen har varit dålig och många vet inte ens om de behandlats med vanliga stentar eller läkemedelsstentar.

- De är alla behandlade för en sjukdom som i sig innebär risker och vi tror nog att riskerna med den sjukdomen är betydligt större än de eventuellt små riskförhöjningarna som finns med läkemedelsstentarna. Så jag tycker personligen att man inte ska vara orolig för detta.

Lars Grip ger lungnande besked men han medger att stentarna kan ha tagits i bruk lite för snabbt innan man hade hunnit utreda dess långsiktiga effekter.

- Det här är en balans mellan att göra ny teknologi tillgänglig till patienter som man tror behöver den och att vänta tillräckligt länge för att vara säker på att metoderna är säkra. Personligen tycker jag nog att man bör vänta lite längre när man har biologiska effekter som man inte riktigt kan förutse, men av någon anledning har man haft för bråttom i den här världen och det stämmer till eftertanke.

Däremot avfärdar han att läkemedelsstentar skulle öka risken för cancer.

- Utsöndringen från läkemedelsstentarna pågår ungefär 30 dagar, sedan är läkemedlet borta och totalt sett rör det sig om väldigt låga doser av läkemedlet. De blir höga i kärlväggen, men i kroppen blir de väldigt låga, säger Lars Grip.

Sahlgrenska som i september stoppade behandlingen med de kritiserade stentarna överväger nu att återuppta behandlingen redan nästa vecka. Men det handlar då om enstaka patienter där de bedömmer att nyttan med läkemedelsstentar är mycket större än riskerna.

- Vi kommer att göra det efter noggrant övervägande och noggrann information till patienterna, säger Lars Grip, verksamhetschef på SU.

Fakta: Stent

Stent är en tub tillverkad av tunn rostfri tråd som träs på en ballongkateter för att kunna föras in och vidgas.

Den används, när en kärlvidgning inte lyckas eller om kärlet spricker, för att armera kärlet inifrån så att blodet kan passera fritt.

En läkemedelsstent utsöndrar låga doser av bland annat celldelningshämmande läkemedel, som ytterligare minskar risken för nya förträngningar.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista