Rattfulla kan behålla körkortet för 50 000 kronor

När någon kör rattfull, och sålunda skall bli av med körkortet, så kan han eller hon slippa det. Men det kostar cirka 50 000 kronor. Sedan oktober 2003 driver Vägverket en försöksverksamhet där den som installerar alkolås får behålla körkortet. Men det handlar inte om att köpa sig fri, utan om rehabilitering.

Deltagaravgiften är egentligen bara strax över 5300 kronor, men sen tillkommer kostnader för alkolås, tillfälligt körkort, regelbundna läkarundersökningar och kontroller av alkolåset under den två år långa projekttiden.

I Västra Götaland finns det 216 personer som är eller har varit aktiva i projektet. 112 är har fortfarande tid kvar, 50 stycken är klara och har fått tillbaka sitt vanliga körkort.

Men ungefär en fjärdedel har tvingats avbryta projektet. Man kan bland annat uteslutas ur programmet om man försöker starta bilen efter att ha druckit alkohol.

Under andra halva av projektet ökar också kraven på andra sätt. Om man klarar av att leva upp till projektets krav eller inte påverkar dock inte andra konsekvenser av en rattfylla, till exempel kommer man inte undan dom eller böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".