Klimathotet mot Sverige allvarligt

Kraftigare höststormar. Varmare somrar. Häftigare översvämningar i sjöar som Mälaren, Hjälmaren och Vänern.

Klimathotet kan få allvarliga och konkreta följder i Sverige, visar en ny rapport.

-Det är viktigt att folk inte drabbas av panik, det finns det inte skäl till. Men vi kommer att se verkningarna också hemmavid och de kommer snabbare än vad många kanske trott, säger miljöminister Andreas Carlgren (c) till TT.

Bakgrunden är delbetänkandet Översvämningshot - risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern som Klimat- och sårbarhetsutredningen presenterar på onsdagen. Rapporten lägger fram en rad förslag som bland annat berör hur vatten snabbare ska kunna ledas ur de aktuella sjöarna. Effekter som översvämmade vägar och minskad elförsörjning berörs också.

Bil och värme
-Ett antal åtgärder som skyddar oss mot verkningarna kommer att behöva genomföras och det ska vi göra steg för steg - men inte i panik, säger Carlgren.

Enligt miljöministern ska hans departement tillsammans med försvarsdepartementet ta fram en tidsplan och se till att den genomförs utan försening. För den enskilde svensken finns det ett antal ”helt förnuftiga” saker att göra.

-Man ska inte räkna med att man inte kan köra bil, men man ska se över vilken bil man har och så snabbt som möjligt ställa om till miljövänligt bränsle. Där kan man också ställa krav på politikerna så att miljövänliga bränslen gynnas, säger Carlgren.

-Detsamma gäller energisparande i bostäderna, när kan man byta sin gamla oljepanna?

Miljömöte
På ett globalt plan handlar det om att sätta in omfattande åtgärder mot orsakerna till klimatförändringarna, vilket främst beror på utsläppen av växthusgaser. Carlgren vill att Sverige ska vara offensivt och ledande och planerar därför ett miljöministermöte i Sverige i juni nästa år.

-Jag bjuder in 20-30 miljöministrar till ett informellt möte där vi kan diskutera hur vi ska gå vidare med klimatförhandlingarna och låsa upp en del knutar, säger han.

Ministrar från både EU-länder och utvecklingsländer kommer att bjudas in. Knutarna handlar bland annat om hur man ska får med utvecklingsländerna i arbetet och hur man ska arbeta med snabbväxande ekonomier som Indien, Kina och Brasilien - som inom några år kommer att stå för de största utsläppen.

-En särskilt viktig fråga är hur vi får med USA, det kommer att kräva diplomatisk förmåga, säger Carlgren.

Christina Magnergård Bjers/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".