Ja till muddermassor i Lundbyhamnen

Idag gav Göteborgs kommunledning klartecken till att förorenade muddermassor läggs i Lundbyhamnen.

Enligt planerna ska hamnbassängen fyllas med 150 000 kubikmeter muddermassor från andra delar av hamnen, förutsatt att även länsstyrelsen säger ja.

Kommunledningen och miljöpartisten Kia Andréasson godkänner planerna, men tycker egentligen inte att de är bra.

- Det här är miljöfarligt avfall som vi måste hantera på ett helt annat sätt i framtiden. Det får vi hoppas att vi kan göra nästa gång. Det här är bara en dålig, tillfällig lösning men vi har ingen annanstans att göra av dem, säger Kia Andréasson.

Idag läggs förorenade muddermassor i Torsviken, men tillståndet går ut 2009 och därför behövs en ny tipp.

Sandtäcke ska förhindra spridning
Göteborgs Hamn vill nu valla in Lundbyhamnens bassäng och fylla den från 8-10 meters djup till fyra meter med förorenat mudder.

Ovanpå läggs ett metertjockt sandtäcke för att förhindra spridning av gifter. En av de farligaste är TBT från skeppsbottenfärger och det finns också tungmetaller och PCB i massorna.

Stadsdelspolitikerna i Lundby är rädda att verksamheter och bostäder i närheten kommer att utsättas för buller och luktstörningar från mudderverk och säger nej. Men miljönämnden säger ja med vissa förbehåll.

Nu säger också kommunledningen ja till att Lundbyhamnen används fram till minst 2015, beroende på hur stort behovet av muddring är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista