Åke Edwardsson. Foto: PrB.

Edwardsson följer upp boken Samurajsommar

Åke Edwardsson fortsätter sin satsning på barn- och ungdomsböcker som handlar om barn och ungdomar som har det besvärligt. I veckan kommer boken Drakmånad ut.

En av landets mest lästa författare, Åke Edwardsson – mest känd för kriminalromanerna om poliskommissarie Erik Winter – fortsätter sin satsning på barn- och ungdomsböcker om barn som har det besvärligt.

I veckan kommer boken Drakmånad ut i handeln. Det är en uppföljare till boken Samurajsommar. Böckerna handlar om 12-åriga Kerstin och Kenny som hamnar på ett otrevligt kollo.

För Åke Edwardsson har böckerna betytt mycket.
– Jag har inte varit med om det som händer i Drakmånad, men jag har varit på kollo när jag var barn, säger Åke Edwardsson. 
– Den erfarenheten var kanske det som gjorde mig till författare, säger Edwardsson.

Böckerna handlar om att fantasi kan hjälpa mycket och att fantasin kan vara ett sätt att överleva. Dessutom kan det lära barn att man ska vara kritisk mot auktoriteter som man inte själv valt.

– Även om kollo var spännande, så påverkade det mig mycket. Det fanns många ensamhetskänslor på kollo, säger Edwardsson.
– Man var hemifrån som barn hela sommaren, och fick lyda under auktoriteter som man inte själv valt, säger Edwardsson.

En tredje bok i serien kommer nästa år.

Susanne Engvall intervjuade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".