Så här såg det ut när föreningen Stulen Barndom lämnade över upprättelsekraven till Annelie Hultén i Göteborg den 20 oktober i år. Foto PrB.

Fosterhemsbarnens krav avvisas

Ett beklagande - men några pengar blir det inte.

Göteborgs stad beklagar, men avvisar kravet från föreningen Stulen barndom om ersättning för den behandling de utsatts för som foster-, barnhems- och adoptivbarn.

Tiden det gäller var mellan 1940- och 1970-talen.

Göteborgsmedlemmarna i föreningen - med cirka 650 medlemmar i hela landet - lämnade för några veckor sedan en skrivelse till kommunen där skadestånd krävs.

Kommunen förklarar i sitt svar att den beklagar att personerna upplever att de blivit kränkta genom Göteborgs stads agerande vid omhändertagandet under den nämnda tidsperioden. Men något skadestånd blir det inte.

”Utan att ta ställning till om Göteborgs stad har någon skuld till de kränkningar som beskrivs, menar Göteborgs stad att alla skadeståndskrav på de grunder som åberopas är preskriberade. Det finns därför ingen rättslig skyldighet att betala ut skadestånd”, skriver stadskansliet.

Man förklarar vidare att staden är förhindrad att frivilligt betala ut skadestånd, eftersom detta skulle strida mot kommunallagens likställighetsprincip.

Tidigare har en grupptalan från föreningen Stulen barndom lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Kraven var att rutinerna kring barns omhändertagande ändras, att kommunerna ber offentligt om ursäkt samt att myndigheterna ersätter de drabbade med en miljon kronor per person och år i fosterhem.

Stockholms tingsrätt prövade inte fallet då man ansåg att kommunens eventuella skadeståndsskyldighet måste prövas individuellt.

Taktiken ändrades därför i Göteborg, där man i stället för att gå direkt till tingsrätten först vänder sig till kommunen, och om det så småningom även där blir en grupptalan, så har föreningen tagit fram 14 personers fall med snarlika bakgrunder.

Stulen barndom avser att driva fallen vidare så långt det går.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".