Koppar för miljonbelopp stjäls i Västsverige

Kopparstölderna ökar i Västsverige. Bara under årets första sex månader har över 600 stölder anmälts. Det kan jämföras med år 2000. Då anmäldes bara ett fåtal.

Sven-Åke Olofsson, arbetsledare på Banverket lyfter ett par stora plattor vid sidan om spåret på Olskrokens spårområde i Göteborg. Det är de här kablarna som löper utmed spåren som är så stöldbegärliga för att de är gjorda av koppar - en metall som ger mellan 30 och 50 kronor kilot hos en skrothandlare.
– Här har de kapat, sen tog de ungefär 50 meter kabel, säger Sven-Åke Olofsson.
Stölderna stoppar tågtrafiken
Kopparstölderna har de senaste åren blivit allt fler och det är inte längre bara kopparrör från skrotfirmor och koppartak från kyrkor som stjäls, utan både elföretag och banverket drabbas. För en månad sen till exempel stod tågen stilla fyra timmar mellan Trollhättan och Göteborg för att någon hade stulit flera hundra meter kopparledning vid Flunbo station. Thomas Pettersson är banområdeschef på banverket i västra regionen.
– Det har ju blivit mer förekommande den senaste tiden. Senast igår tittade jag på statistiken, och vi har ett femtiotal ärenden i Göteborg. Värdet på stölderna uppgår till runt en miljon kronor, säger Thomas Pettersson.


Skrotfirmor måste fråga var kopparen kommer ifrån
 
Kenneth Hemberg driver två skrotfirmor – en i Jönköping och en här i Skövde. I en stor blå byggnad i utkanten av ett industriområde ligger olika metaller i stora bingar – och tack vare larm, vakter och bemanning nästan dygnet runt har inbrotten minskat. De som kommer till skroten och vill sälja koppar är både firmor och privatpersoner, och då och då misstänker personalen att metallen har stulits.
– I jönköping händer det inte alltför sällan. Ett par gånger i månaden blir vi tveksamma och söger nej till någon som vill sälja koppar, säger Kenneth Hemberg.

Kenneth och hans personal frågar alltid varifrån kopparen kommer, ber att få se legimitation och betalar inte heller de allra högsta priserna och det tror han gör att de inte har fler besök av mindre nogräknade personer. Men att det finns en marknad för stulna metaller är ett problem, säger Kenneth Hemberg.
Det stora problemet är säkerhetsaspekten
Under en jänvägsviadukt på Olskrokens spårområde visar Sven-Åke Olofsson att här har tjuvarna antingen skalat eller bränt bort plasten runt kopparkablarna för att få bättre betalt. Kopparstölderna har utvecklats till ett allt större problem för banverket, säger banområdeschef Thomas Pettersson.

– Det stora problemet är säkerhetsaspekten. De är uppe på delar av högspänningsområdena, säger Thomas Petterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista