1 av 6
Gravfynd.
2 av 6
I skogsdungen på den här ängen hittades de två gravarna.
3 av 6
Arkeologen Marianne Lönn.
4 av 6
Skärvor av den speciella keramiken.
5 av 6
I lådan finns de unika fynden. Bilder: Hanna Bergendahl.
6 av 6
Arkeologen Bengt Nordqvist.

Gravfynden i Stenungsund är unika

I samband med utgrävningar av en boplats i Stenungsund hittade arkeologer två gravar som är mellan 1700 och 2000 år gamla.

I gravarna hittades brända benrester efter två människor och keramikskärvor efter kärl som tillverkats någonstans i det romerska riket.

I en skogsdunge på en äng längs väg 91 i Stenungsund, ligger de nya fynden. Här ska Stenungsunds kommun anlägga fotbollsplaner.

”Gravarna var som en extra pärla”
I samband med det började Marianne Lönn tillsammans med kollegan Bengt Nordqvist att göra arkeologiska utgrävningar. Det var tidigare känt att det finns en boplats här, men när de av nyfikenhet började gräva i en kulle hittade de mer.

– Vi har grävt i en och en halv månad, berättar en entusiastisk Bengt Nordqvist.
– Under utgrävningar dök de här gravarna upp, som en liten extra pärla. De var ovanliga gravar och de visade sig vara mer och mer överraskande, berättar Bengt Nordqvist.

Det som överraskar är att de innehåller mycket fynd, och ovanliga fynd.

600 fynd i de två gravarna
– De här gravarna syntes inte utifrån. Ju längre ner vi grävde så hittade vi brända ben, flinta och lite brons. Vanligtvis brukar man hitta ett 10-tal fynd i en liten grav, i dessa har vi 600 fynd i två gravar, berättar arkeologen Marianne Lönn.

Det är keramiken som är speciell i fynden. Den har kontakt med romarriket, alltså de områdena som blev erövrade av rommarriket.

Arkeologerna tror att det var speciella personer som legat i gravarna. Gissningen är att det var en man och en kvinna.

Igår kom det fram att det kan finnas rester av väggar till ett hus under gravplatsen. Det ska undersökas nu. 


Förändrar synen på Sverige för 2000 år sedan
– Det har varit jätteroligt att gräva. Det har varit roligt att åka hit på morgonen trots att det varit kallt och vinter, säger Marianne Lönn.

Vad kan det här komma att betyda för vår syn på historien?
– Att vi kommer närmare romarriket, det är klart. Men hur nära är svårt att säga. Men vi låg närmare Romarriket än vi tidigare trott, säger Marianne Lönn.  

Nu ska fynden analyseras och arkeologerna hoppas att fynden kommer hamna på Bohusläns museum så småningom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".