Nya mått ger nya klädstorlekar

Under ett par år har 4 000 frivilliga svenskar låtit skanna in 100 olika kroppsmått hos IFP research i bland annat Mölndal.

Mätningarna visar att på 30 år har medelkvinnan blivit nästan tre centimeter längre och fyra kilo tyngre. Det sätter sina spår i klädstorlekarna.

– Vad vi fått fram är att längdförskjutningen framför allt sitter i benen. Det måste även påverka bil- och möbelindustrin. Alla som är lite längre har väl suttit trångt i ett flygplan eller på ett tåg, och nu vet vi kanske varför. De platserna är baserade på de tidigare måtten, säger Håkan Damberg, informationsansvarig på IFP Research.

På 70-talet gjordes den senaste mätningen av textilforskningsinstitutet där man beslutade vilka mått som motsvarade klädplaggens storlek.

Men sedan dess har klädfabrikanterna förändrat måtten och nu går det inte längre att jämföra storlekarna. Det skiljer mellan olika tillverkare och i en affär kanske storlek 38 passar, men inte i nästa.

Det finns teorier om varför det blivit så.

– Det kan bero på att klädfabrikanterna gärna följer sina kundgrupper och det har en psykologisk effekt att man har kvar sin storlek. Då går man dit och handlar igen för då har man plagg som passar ens kropp, säger Håkan Damberg.

Päron och äpplen
I Sverige är medelkvinnan nästan 167 centimeter lång och väger 65 kilo.

I Frankrike är medelkvinnan fyra centimeter kortare och två kilo lättare. I England däremot används ett annat system där man utgår från form istället för längd. Om kroppen är timglasformad, eller ser ut som ett päron eller ett äpple.

Det återstår att se vilka mått som kommer att gälla för Europa i framtiden. Ett gemensamt storlekssystem är på gång och storleksbeteckningar som 38, 40 eller medium och large är på väg att försvinna.

– Tanken är att det ska bli lättare att hitta rätt med det nya systemet. Det ska bli tydligare vad en storlek står för och dessutom ska det bli samma beteckning i de olika länderna, säger Simonetta Granello, teknisk ansvarig på IFP research.

Bredare vändkors
Mätningarna är gjorda för kläd- och bilindustrin. Men även andra har följt mätningarna med intresse.

Överviktigas riksförbund vill att måtten ändras i offentliga lokaler. Att det exempelvis ska vara möjligt att passera vändkorsen in till Liseberg och därmed slippa tillkalla vakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista