Det är frivilligt att finnas med i registret. I Västra Götaland är det få riksdagsledamöter som anmält sig. Foto: PrB.

Riksdagsledamöter inte med i offentligt register

Bara var tredje riksdagsledamot i Västra Götalands län har anmält sig till riksdagens offentliga register. I registret finns uppgifter som det kan finns allmänt intresse för, bland annat kan man se vilka aktier ledamöterna äger.

I lagen om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen står det att registret skall innehålla alla uppgifter som har ett allmänt intresse. Det kan gälla aktier, anställningar, fastighetsägande och styrelseuppdrag.

Anmälan är frivillig. Men registreringen bör enligt lagen ske inom fyra veckor efter riksdagens öppnande. Registreringar har fortsatt att droppa in och igår hade 22 av 61 riksdagsledamöter i Västra Götaland anmält sig.

Bara två registrerade i Göteborg
Skillnaderna är stora mellan partierna. 13 av 21 socialdemokrater har registrerat sig, men bara en av 17 moderater. Bara två av 19 ledamöter från Göteborg har registrerat sig.

Moderaten Inger René från Partille är en av dem som inte registrerat sig.
– Om man registrerar sig, ska man oavbrutet uppdatera uppgifterna. Det kommer jag inte hinna att klara, säger Inger René.

Inger René menar att ett ouppdaterat register blir en förfuskad idé. Hon har aldrig varit med i registret under sina år som riksdagsledamot.
– Däremot tycker jag att det finns saker som är viktigare att redovisa. Att man sitter i en bank- eller företagsstyrelse till exempel, säger Inger René.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".