Västsvenska klättrare saknas efter lavin

Två västsvenskar finns med i en grupp klättrare som saknas efter en lavin i Himalaya i östra Nepal, uppger de nepalesiska myndigheterna.

UD kunde vid 16-tiden på onsdagen bekräfta att de två svenskarna från Västsverige är saknade på berget Ama Dablam.

-Det är en tredje svensk som anmält dem saknade. Han drabbades av höjdsjuka och tvingades avbryta klättringen. Senare fick han kännedom om en lavin och kontaktade konsulatet i Katmandu, säger John Hillstierna på UD:s presstjänst till TT.

Enligt UD:s uppgifter ska de två saknade ha slagit följe med en polsk expedition.

Låg och sov
Svenskarna och ytterligare en utländsk klättrare och deras tre sherpas låg och sov i ett läger på det 6 812 meter höga berget Ama Dablam när lavinen gick.

-Lavinen träffade lägret vid midnatt, säger Lok Bahadur Khatri, talesman för turistmyndigheten och tillägger att en helikopter skickats till området.

-Piloterna säger att de bara kunde se skor och kläder från luften men det fanns inga spår efter klättrarna.

Skrev på sin hemsida
Talesmannen uppgav att en av klättrarna är en 32-årig britt och de båda övriga är svenskar, 27 respektive 41 år gamla.

Den 41-årige svenske klättrare som har rapporterats saknad är ledare för den svenska expeditionen till Island Peak och Ama Dablam.

På sin hemsida på nätet skrev 41-åringen den 13 november att bara han och 27-åringen, tillsammans med några sherpas, valt att fortsätta mot toppen. När meddelandet skrevs hade gruppen klättrat i fem timmar från läger två. De kände sig ändå starka inför den fortsatta klättringen.

Samma dag valde en erfaren guide att vända om och dagen innan valde en svensk expeditionsmedlem från Göteborg att stanna i baslägret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".