Gillberg får dubbla forskningsanslag

Den omstridde professorn Christoffer Gillberg, som tidigare forskat om DAMP, får nu nya dubblerade forskningsanslag av det statliga Vetenskapsrådet.

Så sent som i år dömdes Gillberg i hovrätten för tjänstefel för att ha vägrat lämna ut annan forskning för granskning.

Det är i ett pågående forskningsprojekt om autism och atutismliknande tillstånd som professor Christoffer Gillberg och hans medarbetare får nya pengar till.

Det statliga Vetenskapsrådet ger Gillberg dubbla anslag beroende på att rådet helt enkelt har dubbelt så mycket pengar att dela ut.

Håkan Billig är huvudsekreterare på Vetenskapsrådet för området medicin och han förutsätter att all forskning ska kunna granskas om exempelvis domstolar kräver det:

- Det är inte bara domstolen som ställer krav på detta. Vi förutsätter att arbetsgivaren och universiteten följer lagar och förordningar. Och dom regler som man har i forskningssamhället, exempelvis i samband med publiceringar och liknande.

Har ni krävt något speciellt för att garantera att den forskning som ni finansierar nu med Gillberg ska kunna granskas?

- Vi har inga specialregler för Christoffer Gillberg, vi har regler som gäller alla, säger Håkan Billig till Västekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".