Sopspionen kontrollerar om folk slänger rätt vid återvinningsstationen. Men nu är det tillfälligt slut på det. Foto: PrB.

Sopspionerna har tillfälligt slutat spana

Sopspionerna i Västra Götaland har tagit timeout. Datainspektionen har slagit fast att det är ett brott att registrera sopsyndare på det sättet som gjorts. Under utredningen görs därför ett uppehåll i spionaget.

Datainspektionen invänder emot att digitalkamera används för att dokumentera lagöverträdelser och att uppgifter om sopsyndarna lagras på dator och skickats per e-post. Det strider mot personuppgiftslagen

Svenska Tidnings- och förpackningsinsamlingen kan istället framkalla negativfilm och skriva rapporterna på vanligt papper. Det finns det ingen lag emot, men det är mycket mer omständigt, så därför har företaget överklagat datainspektionens beslut och tagit time out med sopspaningen sedan i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".