Kanske får dessa två välkomna de nya svenska medborgarna nästa år? Foto: PrB.

Ceremoni på Liseberg för nya medborgare?

Nya svenska medborgare i Göteborg ska från och med nästa år välkomnas vid en högtidlig ceremoni på Liseberg.

Det vill i alla fall ledande tjänstemän i kommunen. Om de får som de vill blir det premiär på nationaldagen den sjätte juni nästa år.

Kommunledningen har samrått med myndigheter, förvaltningar och kommunala bolag för att på något sätt uppmärksamma de årligen 3000-4000 invånare i Göteborg som blir svenska medborgare.

Många kommuner har arrangemang. I Stockholm bjuds nya medborgare till högtidligheter i Blå Hallen, i Malmö sker en inbjudan till nationaldagsfirandet på Gamla idrottsplatsen.

I Göteborg ska nu kulturnämnden utforma ceremonin, möjligen i samarbete med frivilligorganisationer. Och rätt plats är Liseberg, menar stadskansliets tjänstemän.

Stadshuset och Emigranternas Hus räcker inte till, menar man. Andra möjliga platser är Operan, Konserthuset, Svenska Mässan eller Trädgårdsföreningen. Men tjänstemännen betonar Lisebergs förankring hos göteborgarna som ”en aspekt av betydelse när en ny tradition skapas”. På Liseberg är det också gott om plats och där finns redan ett program för nationaldagsfirandet.

Frågan kommer upp i kommunstyrelsen på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".