En revolver typ Smith & Wesson. 357 Magnum användes både vid Mockfjärdsrånet och Palmemordet. Foto: PrB.

Mockfjärdsvapnet hittat

Polisens Palmeutredare Stig Edqvist bekräftar idag att den preliminära undersökningen har visat att det aktuella vapnet är Mockfjärdsvapnet.

Vapnet har rätt serienummer.

Palmeåklagare Agneta Blidberg sa på förmiddagen att den tekniska undersökningen av vapnet är avgörande för hur betydelsefullt fyndet av revolvern är.

Blidberg sa att om vapnet visar sig vara mordrevolvern har utredarna gjort ett stort framsteg. Men vägen är ändå lång till att kunna binda det till en misstänkt person.

Ända sedan skotten föll på Sveavägen den 28 februari 1986 har polisen sökt mordvapnet. Under hela mordutredningen har jakten efter mordvapnet haft högsta prioritet.

Utredarna har försökt kartlägga alla revolvrar av kaliber 357 Magnum i Sverige. Tusentals vapen har provskjutits.

Tre försvunna revolvrar har varit mer intressanta än andra och allra hetast har den så kallade Mockfjärdsrevolvern varit. Detta vapen har sökts på en mängd olika platser, främst i sjöar.

Polisen har bland annat sökt revolvern i Dalarna. Hösten 1999 söktes vapnet i Djursjön inte långt från Mockfjärd utan framgång.

Nu är vapnet är på väg till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Det kastades i en sjö i Dalarna i oktober 1983. Frågan är om det kan ha plockats upp igen och använts vid mordet på Olof Palme 1986.

-Det är en fråga som är öppen. Det finns många motstridiga uppgifter, säger överåklagare Agneta Blidberg.

Enligt polisen finns det intakta kulor från mordet på Sveavägen men om vapnet går att provskjuta vet inte Stig Edqvist. Han vill inte kommentera om de hittat ammunition vid fyndplatsen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".