Sture försökskanin på Läkarstämman

På Läkarstämman i Göteborg fick läkare och annan sjukvårdspersonal möjlighet att öva upp sin samarbetsförmåga vid akuta fall. Den tacksamma patienten hette Sture. Under dagen fick han behandling för de flesta typer av skador.

Idag drog Läkarstämman igång i Göteborg. Fram till fredag kommer Svenska Mässan vara fylld av tusentals besökare som vanligvis brukar jobba på sjukhusen i Sverige.

Många passade på att hjälpa dockan Sture som under dagen hade brutet bäcken, skallskador, bruten arm och många fler skador. Lyckligtvis blir Sture alltid frisk i slutändan. Han är nämligen en docka. Men även en docka kan ha ont.
– Kan ni hjälpa mig? Kan jag få lite smärtstillande här, säger dockan Sture.


Två dockor i Sverige

Det är full koncentration kring operationsbordet där Sture ligger. Det ska sättas dropp, lyssnas på andningsljud och så småningom måste även en lunga punkteras.

I Sverige finns bara två såna här dockor och de befinner sig på Svenska mässan just nu. Dockan är full av elektronik och datateknik. Han pratar, svara på frågor, andas och har hjärtljud.

”Bra när läkare har tränat”
– Sture kan användas som en speciell pedagogik för att undervisa medicinsk personal. Vi tror att patienter idag inte vill vara försökskaniner utan att vi ska vara vältränade när vi kommer, säger Christer Karlsson som har hand om dockorna. 

Mässbesökarna kunde ta del av många fler aktiviteter. Att testa sitt kolesterolvärde var väldigt populärt bland läkare och sjuksköterskor.