Honey kan inte motbevisa diskriminering

Ägaren till nattklubben Honey i Göteborg medger nu att det kan ha förekommit diskriminering i krogkön.

Men så långt som ett erkännande vill ägaren inte sträcka sig till. Istället handlar det om att klubben inte kan motbevisa diskrimineringsanklagelserna.

- Det är upp till klubben Honey att bevisa att någon diskriminering inte har skett. Det kan vi inte göra för det är i princip omöjligt, säger nattklubbens ägare Benny Bliman.

Du medger att det var diskriminering?

- Jag kan inte bevisa att det inte var det.

Nattklubben stämdes av Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att ha nekat en grupp gäster med utländskt utseende från att komma in.

Använde videokamera
Homan Hamze är en av de juridikstudenter som gick till nattklubben för att på videofilm dokumentera hur det kan gå till i en krogkö:

- Vi var fyra grupper totalt, två mörhyade och två ljushyade. När de mörkhyade grupperna kom fram då var det gästlista som gällde. När de ljushyade grupperna kom fram gick de bara rakt in. Då förstår man att någonting är fel, säger Homan Hamze.

Fällda tidigare
Honey har tidigare fällts i tingsrätten sedan ombudsmannan mot etnisk diskriminering stämt nattklubben i ett annat fall där en gäst inte släpptes in.

Honey dömdes då att betala 40 000 kronor i skadestånd - den domen har överklagats till hovrätten.

Benny Bliman om vilken gästpolicy nattklubben har haft:

- Alla är välkomna. Vi kräver legitimation, man ska vara nykter och vara välklädd. Det är det som gäller.

Men Homan Hamze och hans kompisar kom inte in?

- De kom en kväll då över 400 personer var uppsatta på gästlistan. Det blev tydligen lite fel för det var väldigt kaos utanför. Deras syfte var också att gå ut för att inte komma in förmodar jag. Men vi beklagar det hela, vi kan ha gjort fel och vi kan inte bevisa att vi inte har gjort det.

Du menar att det kan ha varit diskriminering?

- Ja, jag kan inte bevisa att det inte har varit och då förlorar jag målet. Så är det. Det är omvänd bevisbörda, säger Benny Bliman, ägare till nattklubben Honey.