Hjärtsjuka kvinnor väntar längre

Kvinnor får lika bra vård som män på hjärtintensiven, men de söker vård senare och de får vänta längre på akuten. Det framgår av en omfattande studie på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

-Att kvinnor söker vård senare är ett stort problem som det är väldigt svårt att komma åt, säger överläkare Elisabeth Perers till TT.

Hon har själv vårdat många av de 546 kvinnor och 1 198 män under åren 1995-1999 som ingår i studien.

I botten ligger en gammal tradition om att kvinnor inte får hjärtinfarkt och att de inte ska störa i onödan. En del tycker att de har annat att göra just då och hoppas att besvären ska gå över.

Kvinnosjukdom
Det hävdas ofta att kvinnors symtom är annorlunda än männens, men det anser inte Perers stämmer.

-Att skylla på att symtomen är annorlunda tycker jag inte att man kan göra i dag.

-Det är i allra högsta grad kvinnornas sjukdom, säger Perers.

Hon hänvisar till att 45 procent av alla svenska kvinnor dör i hjärt-kärlsjukdom medan 5 procent dör i bröstcancer.

-Går du ut och frågar kvinnor i Sverige så tror fortfarande en stor del att kvinnor inte drabbas av hjärtinfarkt utan att det är bröstcancer vi i första hand får.

Av studien framgår också att kvinnorna får vänta längre på akuten än männen innan de flyttas till hjärtintensiven.

-Det är vårt fel. Vi är fortfarande kanske inte tillräckligt medvetna om att en 45-årig kvinna kan drabbas av hjärtinfarkt, men det är viktigt att veta att när de kommer in hos oss hamnar de på en ren hjärtintensivvårdsavdelning och får likadan vård som männen, säger Perers.

Kollat varje patient
Hon känner inte till att någon lika omfattande studie genomförts tidigare. Det finns stora registerstudier runt om i världen, men i den här studien har varenda patient följts upp.

Liksom andra studier visar denna att det i genomsnitt bara kommer in en kvinna på tre män trots att det är en lika utbredd sjukdom hos kvinnor. Det förklaras delvis med att kvinnor insjuknar fem-tio år senare än män.

På läkarstämman diskuterades nyligen den ojämlika vården, men Perers avhandling visar att det åtminstone på Sahlgrenskas hjärtintensiv råder jämlikhet.

Hennes brasklapp är att de finns stora skillnader på många andra sjukhus.

Benny Öinert/TT