Idrottsledare dömd för våldtäkt mot barn

En man i 40-årsåldern dömdes på måndagen av Mölndals tingsrätt till fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

Samtidigt använde tingsrätten domen för att vädja till bevakande medier om lågmält agerande.

Mannen döms till fängelse i två år och åtta månader för att ha haft samlag samt genomfört andra sexuella handlingar med en nu 14-årig flicka, trots att han visste att hon inte fyllt 15 år. Han ska också betala flickan 130 000 kronor i skadestånd.

Han har även gjort sig skyldig till sexuellt ofredande av en annan flicka i samma ålder och döms till att betala henne 9000 kronor.

De båda flickorna var aktiva i ett lag där mannen var ledare och fallet har väckt stor uppmärksamhet lokalt. Domen avslutas därför med en vädjan om lågmält agerande till de massmedier som bevakat målet. Rådman Klaus Bärthel skriver bland annat att medierna på så sätt kan ge de målsägande flickorna det stöd de behöver för att läka sina sår.

-Det är ju oskyldiga människor som råkar illa ut i det här sammanhanget, och de drabbas ju väldigt hårt. Ju mer man skriver i tidningarna om detta, desto mer skam och skuldkänslor drabbas de av, säger Klaus Bärthel till TT.

-Jag vet inte om det var ett ovanligt grepp att skriva det i en dom, men tyckte att det fanns anledning att göra det. Jag tyckte det var synd om flickorna.

Riskerar inte tillvägagångssättet att ge en motsatt effekt?

-Det är ju ledsamt om det blir så. Men någon gång så tyckte jag att det skulle skrivas så här, att man ska tänka på dem som drabbas.

Johannes Cleris/TT