Superpiller mot fetma kan ge obehagliga biverkningar

Läkare på Sahlgrenska sjukhusets mottagning för patienter med övervikt och fetma vill nu dämpa förväntningar på Acomplia, det nya så kallade superpillret mot fetma.

Medicinen har biverkningar som gör att läkarna inte vill rekommendera det förbehållslöst.

Acomplia har funnits tillgänglig på apoteken sedan den 13 november och har visat sig ha goda effekter på vikt och midjemått.

-Behandlingen som går ut på att blockera vissa belöningscentra i hjärnan innebär också en del risker, säger  Carl Johan Behre läkare och fetmaforskaren vid SU till Västekot.

Enligt Carl Johan Behre så finns det risk för biverkningar som depressioner och dysterhet. Har man då redan en depression så finns risken att den förstärks.

- Den gruppen ska vi vara väldigt försiktiga med eftersom vi inte riktigt vet vad som händer och vad som vi kan provocera fram när det gäller nedstämdhetsreaktioner och depressioner.

Dessutom försvinner effekten om man slutar äta Acomplia. Patienten är då tillbaka på ruta ett och riskerar att få ett ännu större ät- och viktproblem menar Carl Johan Behre.

- Om man efter ett år slutar så är dom tillbaka och kanske har rent av mer övervikt än en grupp som aldrig hade Acomplia. Alltså en slags rekyleffekt.

Vill man ha de goda effekterna så är det livstids behandling som gäller?

- Ja det verkar så. Det är någonting man får diskutera om det är rimligt, säger Carl Johan Behre.