Häll måttligt med kanel på julgröten

Tyska myndigheter slår larm om att kanel innehåller det giftiga ämnet kumarin, som orsakar leverskador.

Därför varnar Livsmedelsverket för hälsokostpreparat med stora mängder kanel - och avråder från daglig användning av naturmedel med mycket kanel.

Det är ingen fara att strö kanel på julgröten. Däremot bör kaneldieter för att sänka blodsockret undvikas, varnar Livsmedelsverket. Detta eftersom kanel innehåller det giftiga ämnet kumarin.

--Tydligen har det varit en trend för diabetiker, att de dagligen ska äta teskedsvis med kanel för att hålla blodsockernivåerna i schakt. Teoretiskt skulle man kunna få i sig en hel del kumarin om man äter så mycket kanel varje dag. Och det verkar väldigt onödigt, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kanel som krydda
Mängden kumarin varierar beroende på kanelsort. Men ingen behöver vara orolig för att kanel i vanliga doser är farlig – inte ens vid juletider, då kanelanvändandet ökar.

-Nej, absolut inte. Ingen behöver vara orolig eller känna att man bör minska på kanelen på gröten.

Inte ens om man strör på mycket kanel på gröt till vardags?
-
-Nej, det är inget problem. Det kan man fortsätta med. Det handlar om väldigt stora intag om det ska vara något problem, säger hon.

Med stora intag menar hon flera teskedar om dagen.

--Det avråder jag ifrån. Men att använda kanel som krydda är inga problem, säger Ulla Beckman Sundh.

Mindre än tre kakor
I Tyskland avråder myndigheterna tyska barn från att äta mer än tre traditionella kanelkakor om dagen, skriver Svenska Dagbladet.

Kumarin har tidigare använts som läkemedel mot ödem i Frankrike, men förbjöds efter upptäckten att det i höga halter kan leda till leverskador. Kumarin är förbjudet som tillsats i mat inom EU men tillåts om ämnet är en naturlig del i en växt, till exempel kanel.

Kanel har på senare blivit vanligare som naturmedel och på svenska internetsajter och i hälsokostbutiker säljs kanelkapslar fritt. (TT)