Volvo toppar bilstolstest

Volvos modeller v50 och s80 har det bästa skyddet mot pisksnärtskador.

Det visar en undersökning av Folksam och Vägverket där bilstolarnas skydd har testats. I botten på listan finns flera av BMW:s och Mercedes modeller.

Det har varit känt sedan slutet på 1920-talet att en bilist som blir påkörd bakifrån kan få skador i nacken. I dag räknar försäkringsbranschen med att omkring 20-25 000 svenskar varje år får en pisksnärtskada, för cirka 1 800 av dem leder olyckan till invaliditet.

Statistiken har dock börjat förbättras. Det kan uteslutande förklaras med att allt fler biltillverkare använder stolar med bättre skydd. En bra bilstol som utformats för att förhindra pisksnärtskador minskar risken för invaliditet med 50 procent, enligt Folksams och Vägverkets experter.

Tyskar i skamvrån
I det senaste testet, som omfattade stolarna i 32 olika bilmodeller, fick tio stolar bra betyg, åtta placerades i en mellangrupp och resten hamnade i skamvrån i en röd grupp. De bästa betygen fick Volvos modeller V 50 och S 80 följt av Saab 9-3, medan de tyska lyxbilstillverkarna Mercedes och BMW hamnade i den sämsta gruppen med ett par av sina modeller.

-På den tyska marknaden och på en del andra marknader har man uppenbarligen inte pratat om den här frågan särskilt mycket. I en del fall har man varit inriktad på att undersöka vilka persontyper som utvecklar den här typen av skador, vilket är ganska tramsigt. Men jag är övertygad om att de här tillverkarna snart kommer att introducera bättre lösningar, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Kvinnor i riskzonen
Han är också ordförande i den europeiska trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP som på svenskt initiativ kommer att ta in bilstolarna i sina tester från och med nästa år.

Det betyder att tillverkaren som i reklamen vill kunna visa upp fullt antal teststjärnor - och det är ett tungt säljargument - i fortsättningen också måste satsa mer på säkra bilstolar.

-Det innebär definitivt att det blir fart på det här området och inte bara i Europa, det kommer att bli en global värdemätare.

Claes Tingvall anser att konsumenterna ska läsa testresultaten noga och det gäller inte minst kvinnliga bilister som i dåliga stolar löper en 50-procentig större risk än män att drabbas av pisksnärtskador.

-Väljer man som kvinna en mindre bil så är det ännu viktigare. De här skadorna är så vanliga och så allvarliga att jag tycker att högriskgrupperna inte ens ska tänka tanken att välja en bil ur de sämre grupperna.

Björn Ewenfeldt/TT