Svemo oroliga för Kaparnas framtid

Ett litet men viktigt steg mot en ny speedwaybana i Göteborg lär fattas kommande tisdag, då detaljplanen för en ny multiarena ska godkännas.

Samtidigt ställer Svemo via brev en direkt fråga till Göteborgs kommun om hur framtiden för sporten ser ut i staden.

Frågan om en ny speedwaybana har funnits på agendan i Göteborgs kommun i många år. Den bana som använts de senaste åren, Arendal, har varit ett provisorium.

Men speedwayklubben Kaparna drabbades av ett bakslag 28 november när byggnadsnämnden bordlade frågan om en ny multiarena som ska inrymma bland annat en speedwaybana. Nu är tongångarna mer positiva från byggnadsnämndens vice ordförande Susanna Haby som ville bordlägga frågan vid senaste mötet.

-Jag ser inga hinder alls för att godkänna detaljplanen, men kan givetvis inte prata för alla i nämnden, säger hon till TT.

Det uttalandet tas emot med glädje av Kaparnas ordförande Tommy Rander.

-Skönt att höra, men än är inte frågan löst, säger Rander. När detaljplanen är godkänd återstår att besluta om bygglov och vem som ska betala. Det är den stora striden men jag är optimist.

Svenska Motorcykelförbundet, Svemo, har följt frågan i Göteborg och under onsdagen skickade Svemos generalsekreterare Per Westling brev bland annat till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Göran Johansson. I brevet uttrycker Westling oro för sportens framtid i staden och förvåning att problematiken med ny bana inte lösts tidigare.

-Både vi på förbundet och övriga elitserieklubbar är oroliga för sportens framtid i Göteborg. Speedway behövs även i stora städer, säger Westling.

-Vi har haft gott samarbete med kommunen tidigare och vet att de är intresserade av stora enstaka engagemang. Men nu gäller det vardagliga aktiviteter och vi vill gärna ha ett snabbt svar, säger Westling till TT.

Elitserien i speedway inleds 1 maj.

Sune Karlsson/TT