Starka ord i debatt om blockad

Centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley tänker inte be om ursäkt för att han kallat fackblockaden mot en salladsbar i Linnéstaden för maffiametoder.

I en debatt i SR Göteborg möttes idag hotell- och restaurangfacket och Fredrick Federley.

Hotell- och restaurangfacket är mycket kritiskt till att politiska partier lagt sig i den pågående blockaden mot en salladsbar i Göteborg.

- Vi har något som kallas den svenska modellen som innebär att arbetsmarknadens parter ska komma överens. Det ska inte vara någon politik i det här, där partier lägger sig i det vi gör, säger Carina Petterson, ombudsman i Hotell- och restaurangfacket.

- Centern har varit ute, med Fredrick Federley i spetsen som sagt att vi kör med maffiametoder, och sen idag en riksdagsledamot från Göteborg som lämnade blommor till restaurangägaren. Det tycker vi är rent bedrövligt, fortsätter hon.

Ingen ursäkt
Fredrick Federley (c) tycker dock att facket gör självmål när de angriper en hederlig restaurangägare istället för att jaga skurkarna som finns i branschen.

- Jag tycker det är ganska skamligt när man gör så här mot hederliga människor, som sköter sig, följer reglerna, betalar avgifter och dessutom betalar en högre lön än vad kollektivavtalet ger. Så här gör man inte med vanligt hyggligt folk.

Tänker du be facket om ursäkt?

- Definitivt inte. Jag tycker facket borde jaga skurkarna i den här branschen, det finns det gott om, istället för de hederliga människorna, säger Fredrick Federley.

”Otillåten anställning”
Hotell- och restaurangfacket ser dock inte arbetsgivaren som hederlig. Bland annat har inte de anställda fått någon specifierad semesterersättning i sina lönebesked.

- Ägaren betalar inte sjuklön till sina anställda, hon ger ingen semesterersättning. Både dessa saker regleras i lagen och finns också i kollektivavtalet så att man verkligen följer upp att det här följs. Och hon använder sig av en otillåten anställningsform. Hade hon haft kollektivavtal hade den varit giltig men det är den inte idag, säger ombudsmannen Carina Petterson.

- Jag tycker det är ganska grova anklagelser som Carina kommer med när hon säger att ägaren bryter mot lagen och inte betalar semesterersättning som är lagstadgad. Det borde ju inte finnas någon rimlighet i det överhuvudtaget och dessutom visar hon ganska tydligt på hur facket resonerar. Bara det som är sanktionerat av facket är lagligt, allt annat blir olagligt och ett sånt samhälle kan vi faktiskt inte ha, svarar Fredrick Federley.

Restaurangägaren var inbjuden att delta i debatten men valde att tacka nej. Dels på grund av att hon inte vill göra den fackliga striden till en politisk fråga, dels för att hon inte orkade.