1 av 3
Christer Fuglesang skickade en hälsning på väg in till rymdfärjan. Foto: Nasa
2 av 3
3 av 3

Fuglesang uppe i rymden

Efter 14 års väntan är den svenske astronauten Christer Fuglesang uppe i rymden.
Klockan 02.47.35 svensk tid natten till söndagen lyfte rymdfärjan Discovery.

Och det var en syn för gudar, denna den första kvällsuppskjutningen på fyra år.

Först det blixtrande ljuset när fastbränsleraketerna gick i gång. Sedan rökmolnet. Så ljudet som kom ifatt åskådarna - ett sprakande vrål som pulserade i bröstkorgen. Helt enkelt magnifikt!

När färjan vek av mot nordost återkom mörkret så sakteliga och rökpelaren svajade svart i förgrunden. För alla åskådare i Florida försvann Discovery, som en allt ljussvagare stjärna.

Uppe i rymdfärjan var det glada miner, särskilt bland de astronauter som aldrig varit i rymden förut.

-Du har fem människor som inte ännu har kunnat sluta le, hälsade befälhavaren Mark Polansky.

Passerade ljudvallen
Efter 30 sekunder passerades ljudvallen, då luftmotståndet är som starkast. Efter en minut färdades Discovery i cirka 1 600 kilometer i timmen.

När startraketerna fälldes syntes ett starkt fallande, stjärnlikt ljus. Och efter fyra minuters färd kunde färjan inte återvända till Kennedy Space Center i Florida om den skulle tvingas nödlanda, utan måste ta sig till Spanien eller Frankrike där nödlandningsplatser finns.

Discovery uppgavs klockan 02.53 vara uppe i omkring 27 000 kilometer i timmen, och vid 02.55 hade hon passerat gränsen för att återvända. Klockan 03.05 hade färjan nått omloppsbanan och 03.09 gick hon förbi Stockholm.

”Kul för Christer”
Rymdexperten Sven Grahn var som teknisk direktör i Rymdbolaget med i den uttagningskommitté som 1991 sållade fram Christer Fuglesang till astronautkandidat.

-Det är så kul för Christer att han äntligen är uppe. Det måste vara en fantastisk känsla. Jag är glad för hans skull.

-Kul också att få se en rymdfärjeuppskjutning för första gången, säger han på plats vid Kennedy Space Center, där han för 34 år sedan såg Apollo 17 skjutas upp till det senaste månbesöket.

TT: Var det någonting som avvek från det planerade under uppskjutningen?

-Nej, allt gick absolut som på räls. Jag hörde också att omloppsbanan de uppnådde var perfekt, de behövde inte göra den korrigering efter en halvtimme som man hade i beredskap.

Lättnad och eufori
Överallt i presscentrumet i Florida gick leende människor omkring efter den lyckade uppskjutningen. De vanligaste orden som hördes var:

-Amazing!

-Awesome!

-Fantastic!

Känslan av lättnad och eufori gick att ta på, och det var i samma stämning de högsta Nasacheferna äntrade podiet i pressalen en dryg timme efter den spektakulära uppskjutningen.

-Ibland snubblar vi. Men i dag snubblade vi inte, sade Nasachefen Mike Griffin och hyllade alla medarbetare som bidragit.

-Detta är det bästa laget i världen och jag är stolt över att vara med dem.

Den högst ansvarige för uppskjutningen, Mike Leinbach, berättade att hela kontrollrummet på Kennedy Space Center exploderade i applåder efter den alltigenom lyckade uppskjutningen.

-Allt bara klickade i dag, allt kändes bra.

Inga uppgifter fanns om att bilderna från uppskjutningen visat lossnande föremål, till exempel i form av bitar av skyddsskummet utanpå den externa tanken.

Markkontrollen på Johnson Space Center tog så fort Discovery lyft, över ledningen för expeditionen som är den förmodligen mest komplicerade hittills i påbyggnaden av den internationella rymdstationen ISS.

Lars Pedersen/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".